HOME
IZLOŽBE
CREDITS
KONTAKT
PROGRAM
biennale modne fotografije
VARAŽDIN
2003. 22.08. - 15.09

Biennale modne fotografije je manifestacija koja ima za cilj izlagati, bilježiti, promicati umjetničke vrijednosti modne fotografije kao posebno zanimljivog dijela aparatom / kamerom posredovane slike.
Kao likovni sadržaj pojavljuje se tema MODA u svim svojim mogućim dimenzijama: tijelo, modna odjeća, modni dodaci, modni make-up i frizura, modni događaji, modna reklamna fotografija, naručena fotografija, i sl.
Biennale prati i izlaže domaću modnu fotografiju, ali želi biti i međunarodna manifestacija koja problematizira modne tendencije,istražuje povijesne kao i stručne aspekte fotografije, razmjenjuje iskustva u jednoj globalnoj kulturološkoj temi.

varaždin i fotografija

Grof Drašković, nastanjen u obližnjem obiteljskom dvorcu Trakošćan, bio je jedan od prvih fotografa u Hrvatskoj, što je samo jedan od razloga da se Biennale organizira upravo u Varaždinu. Tu je još i jaka tradicija obrta i tekstilne industrije, gdje je "varaždinski bazen" u povijesti ali i danas najjači, a od nedavno Varaždin je i član međunarodne udruge "tekstilnih gradova".
U suradnji sa MUO Zagreb napravljen je povijesni presjek razvoja fotografije koja se odnosi na temu moda, a značajni dio otpada na fotografije iz povijesti Varaždina. Na njima se, pored Zagreba može vidjeti i jaka fotografska i modna kultura kroz povijest Varaždina, stilski i vrijednosno jednaka fotografskoj kulturi srednjeuropskoga kruga .

moda u starijoj hrvatskoj fotografiji
(1848 - 1918) - u suradnji sa muo, zagreb

Fotografija kao jedno od najznačajnijih otkrića 19. stoljeća pojavila se tek nešto ranije nego je Charles Worth u Parizu utemeljio prvi modni salon. Prednosti novog medija brzo su našle put i do modnih krugova, te se odjeća vremena dokumentirala i na ovaj način. Primjere portreta izabrane za ovu izložbu, samo uvjetno možemo nazvati onime što danas podrazumijevamo pod modnom fotografijom. Taj genre osamostalit će se istom krajem 19. stoljeća kada se novim tiskarskim tehnikama omogući postupak reprodukcije. Odabrane snimke djelo su isključivo hrvatskih fotografa i "modela", a nastale su u razdoblju od 1848. do 1918. godine. Te fotografije pričaju nam priču o promjenama stila i načinu odjevanja na ovim prostorima, svjedočeći i o ažurnom praćenju onodobnih svjetskih modnih trendova kod nas.

deborah turbeville
kolekcija lupino

Deborah Turbeville bez dvojbe pripada samom vrhu svjetske fotografije, a primarni joj je interes upravo modna fotografija. Osim objavljivanja u Vogue-u i ostalim najprestižnijim modnim časopisima, priređivane su joj samostalne i retrospektivne izložbe u najjačim svjetskim galerijama i muzejima. Presjek od 40-tak ovdje izloženih fotografija iz različitih perioda nastanka potvrđuje razloge značaja koji autorica uživa u svijetu...
Kolekcija Lupino predstavlja izvrstan odabir najboljih fotografija ove svjetski značajne umjetnice.

stephan lupino

Dodatni argument za Varaždin kao domaćina ove manifestacije je najpoznatiji varaždinski fotograf Stephan Lupino sa svjetskom afirmacijom. Priznat većinom po autorskom i autentičnom pristupu ljudskom tijelu, odnedavno i socijalnoj tematici, veliki dio njegova opusa otpada također i na modnu fotografiju.
Na ovoj samostalnoj izložbi predstavljen je autorov izbor najznačajnijih radova iz njegove fotografske karijere određene temom moda. modna fotografija u hrvatskoj danas.

modna fotografija u hrvatskoj danas

Preko natječaja odabrano je 15-tak autora koji se kod nas bave modnom fotorafijom, bez obzira da li su imali naručitelja fotografije, da li su rezultat primarnog interesa autora za modu ili tek indirektnog. Odabir dočarava trenutnu raznolikost tendencija, načina i pristupa modnoj fotografiji u Hrvatskoj, ali i dojam o visokoj vrijednosti fotografskih radova.

 

hrvatsko društvo likovnih umjetnika varaždin
croatian association of visual artists varaždin

Petra Krešimira IV 6
HR-42000 Varaždin
T/F +385 42 300 020; 300 021
E hdlu-varazdin@vz.htnet.hr